Verwarmingssystemen zijn de afgelopen jaren flink verder ontwikkeld. Waar vroeger de installaties voornamelijk uit staal bestonden, zien we dat nu voornamelijk kunststoffen worden toegepast. Vroeger bestond het afgifte systeem voornamelijk uit radiatoren terwijl tegenwoordig vrijwel altijd vloerverwarming wordt toegepast. Wetende dat bij toepassing van vloerverwarming ruim 2x zoveel water in het systeem aanwezig is, zal ook de kans op corrosie in dit soort systemen toenemen.

Niet alleen corrosie is een probleem voor moderne installaties. Ook bacteriegroei in laagtemperatuur installaties neemt toe. Niet alle soorten bacteriën veroorzaken corrosie, bijvoorbeeld legionella en E. coli die, hoewel een gevaar voor de menselijke gezondheid, geen probleem is in gesloten verwarmings- en koelsystemen. Andere, met name pseudomonas, veroorzaken niet direct corrosie, maar vormen slijm of biofilms in leidingen en op kleppen. Deze kunnen de doorstroming van onze installaties blokkeren, waardoor discomfort ontstaat. Ook zullen de energiekosten bij vervuilde installaties toenemen.

Andere soorten bacteriën laten ijzer oxideren, van een oplosbare ferro-vorm (Fe2+) tot een onoplosbare ferro-vorm (Fe3+). Deze kunnen onder bepaalde omstandigheden roestvrij staal aantasten. Gebruik om deze reden in volledig laagtemperatuur systemen altijd zoveel mogelijk zuurstofdichte kunststof materialen zoals: verdelers, 5 laags vloerverwarming buis en gecertificeerde koppelingen.

De ISSO 13 publicatie benadrukt het belang van drukbehoud en voldoende zuurstofdichte materialen in onze installaties. Kies de juiste en vooral ook kwalitatief goede materialen voor je distributie- en afgiftesysteem. Spoel de installaties voor ingebruikname en laat installaties niet langere tijd ongebruikt op druk staan.

Marc Heusinkveld Technisch specialist bij ROBOT Expertise Centrum
Namens de sectie Distributie- en Afgiftesystemen van de Nederlandse verwarmingsindustrie

Column InstallateursZaken juni 2022