Airconditioning bestaat al decennia lang en wordt ook steeds vaker in de woningbouw geïnstalleerd. Tijdens de recente hittegolven van 2018, 2019 en 2020 waren airco’s niet aan te slepen. Wie in de zomer van 2020 een airco’s geïnstalleerd wilde hebben kwam zomaar op een wachtlijst te staan. Hoe rijmt de ogenschijnlijke bredere adoptie van airco’s met de opgave om de CO2-uitstoot te reduceren?

De gebouwde omgeving heeft naast een verwarmingsbehoefte ook een koelbehoefte. Bij een grote koelbehoefte wordt vaak de toevlucht in airconditioning gezocht. Airco’s verbruiken net als alle andere installaties energie. Het is daarom van belang de koelbehoefte te beperken en het energieverbruik voor airconditioning zo nuttig mogelijk te besteden. Onderzoek daarom ook de passieve/ bouwkundige mogelijkheden van het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van (buiten)zonwering en het aanbrengen van goede gebouwisolatie. Als de gebouwisolatie niet op orde is, zal de airconditioning met man en macht blijven draaien. Isolatie is er dus niet alleen om warmte binnen te houden in de winter, maar ook warmte buiten te houden in de zomer. Of fysisch minder correct gezegd: om ‘koude binnen te houden. Stappen als zonwering en gebouwisolatie dragen direct bij aan het beperken van de koelbehoefte en uiteindelijk het energieverbruik van airco’s.

Ook in aircotechniek zijn stappen mogelijk die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Airco’s bevatten gefluoreerde broeikasgassen (HFK’s) of ozonlaag-afbrekende stoffen (HCFK’s). Deze koudemiddelen zijn zogenaamde broeikasgassen die bijdragen aan opwarming van de aarde. Daarom dicteert Europese regelgeving [f-gassenverordening EU 517/2014] een uit-faseerschema van HFK koudemiddelen.
Natuurlijke koudemiddelen zijn een milieuvriendelijker alternatief, want ze zijn bij lekkage namelijk minder belastend voor het milieu. Voorbeelden van natuurlijke koudemiddelen zijn kooldioxide, ammoniak, glycol, butaan en propaan mengsels. Echter, natuurlijke koudemiddelen kennen ook aandachtspunten: ze kunnen namelijk brandbaar, verstikkend of giftig zijn. Via het Activiteitenbesluit wordt de veiligheid van personen en de omgeving gewaarborgd die te maken hebben met koel- en klimaatinstallaties gevuld met natuurlijke koudemiddelen. Installateurs die werkzaamheden verrichten aan koelsystemen met deze natuurlijke koudemiddelen moeten daarom over een vakbekwaamheidscertificaat beschikken.

 

 

Walid Atmar
Manager Kennisontwikkeling | De Nederlandse Verwarmingsindustrie