Veiligheid en betrouwbaarheid van verwarmingsinstallaties is een steeds terugkerend thema, het verrichten van onderhoud mét de juiste gereedschappen is daarom van groot belang. Het spreekt voor zich dat gereedschappen jaarlijks gecontroleerd moeten worden op goed functioneren -en waar nodig dan geijkt en gekalibreerd moeten worden-, want een vertekende uitslag na een rookgasanalyse of een onjuiste gasdruk kan kritische gevolgen hebben. Het onderhouden van gasverbrandingsinstallaties is daarom een zorgvuldige taak die per 1 juli 2020 alleen nog uitgevoerd mag worden door gecertificeerde bedrijven én monteurs.
In de beleving van de Nederlandse Verwarmingsindustrie is dit een goede eerste stap om het aantal koolmonoxide slachtoffers te minimaliseren. Echter zolang het periodiek onderhoud aan gasverbrandingsinstallaties niet verplicht is, blijft de certificering van bedrijven een halve maatregel. Van de 6,6 miljoen centrale verwarmingsinstallaties in Nederlandse huishoudens, wordt aan circa de helft geen onderhoud gepleegd. Door het wettelijk verplicht periodiek uitvoeren en registreren van onderhoud:

  • Gaat het comfort in huis omhoog
  • Gaat de veiligheid in huis omhoog
  • Wordt de betrouwbaarheid van de installatie gegarandeerd
  • Wordt de levensduur van de installatie verlengd
  • Wordt er aanzienlijk meer energie bespaard
  • Gaat de gasrekening omlaag
  • Gaat de CO2 uitstoot omlaag
  • Is bij een recall door de fabrikant eenvoudig te achterhalen waar toestellen zijn opgesteld

Door kwalitatief onderhoud kan levensduur van een verwarmingstoestel verlengd worden, echter de gebruikte materialen en componenten in het toestel spelen daarin ook een significante rol. Met het juiste ontwerp zijn materialen opnieuw te gebruiken óf hoogwaardig te recyclen, daarbij is ook het type materiaal van groot belang. Metalen en kunststoffen hebben niet alleen een verschillende milieu-impact tijdens de productie, ook de wijze van hergebruik, refurbishment of recycling aan het einde van de functionele levensduur is anders. Wanneer installaties meer circulair zijn, zijn ze dus aantrekkelijker voor bewoners én gebouwbeheerders. Door het gebruik van herbruikbare materialen, met een lage milieu impact, worden stappen gezet naar een circulaire economie. In de toekomst zou een verwarmingstoestel, die is voorzien van herbruikbare componenten en materialen én waaraan regelmatig onderhoud wordt gepleegd, dan zomaar eens geen CO2 uitstoot meer kunnen genereren tijdens productie en gebruiksfase.