De afgelopen jaren stond ons vak al in het teken van verduurzaming. Nieuwbouwwoningen worden inmiddels gasloos gebouwd. Maar volgens minister De Jonge moet het tempo waarop de woningmarkt verduurzaamt nog sneller. Vanaf 2026 dienen huiseigenaren bij vervangmomenten van de opwekker te kiezen voor duurzame opties zoals een hybride warmtepomp. En met de huidige energiekosten is de keuze voor een hybride warmtepomp sowieso aan te raden.

Het vervangen van de warmteopwekker door een (hybride) warmtepomp is nog steeds een flinke investering. Meestal blijven dan de radiatoren hangen, terwijl met een nieuw afgiftesysteem meer besparing te behalen is. Zeker met de energiecrisis een aan te raden keuze.

Wanneer het bestaande, vaak verouderde afgiftesysteem niet wordt aangepast, loopt de bewoner bij de huidige energieprijzen tot €1.000,- besparing per jaar mis. Het lijkt wel gewoon warm te worden, maar om dezelfde temperatuur te bereiken met de combi van een duurzame warmtebron en een ‘ouder’ afgiftesysteem’ is meer energie nodig. Bij een (hybride) warmtepomp is een laag-temperatuur afgiftesysteem nog zuiniger dan een (meestal aanwezig) conventioneel systeem dat met hoge watertemperaturen werkt. Een moderne opwekker heeft immers een modern afgiftesysteem nodig.

Maar het vervangen van het afgiftesysteem levert méér voordelen op. Op dit moment is er een tekort aan warmtepompen. Levertijden lopen op. Moeten we dan wachten met verduurzamen? Zeker niet! Een modern afgiftesysteem, zoals LT-radiatoren en vloerverwarming werken ook prima met een bestaande ketel. En levert direct een energiebesparing op (ook zonder warmtepomp). Bovendien kan de huiseigenaar de aanschafkosten spreiden als nu het afgiftesysteem wordt vervangen en pas later de warmtepomp.

Een direct voordeel voor de portemonnee én het milieu!

Jan Verdonck, voorzitter sectie distributie- en afgiftesystemen van de Nederlandse verwarmingsindustrie

Column Installateurszaken augustus/september 2022