Het duurzaam verwarmen van de bestaande gebouwde omgeving en daarmee de CO2 uitstoot verlagen is een enorme uitdaging. Het energieverbruik moet drastisch omlaag en met behulp van diverse regelingen (o.a. NTA 8800, BENG, EPC) moet dit gereguleerd en gerealiseerd gaan worden. De energieprestatie van verwarmingssystemen is echter niet alleen terug te voeren op de warmteopwekker. Ook het distributie- en afgiftesysteem is van grote invloed op de energieprestatie.

Na het installeren van zowel de warmteopwekker als het distributie en afgiftesysteem zal de verwarmingsinstallatie niet zonder meer prima functioneren. Door het systeem direct ook goed in te stellen en waterzijdig in te regelen zal de complete verwarmingsinstallatie goed en efficiënt functioneren en voor een comfortabel binnenklimaat zorgen. Hierdoor kan er tot 20% minder energie verbruikt worden ten opzichte van een niet goed ingesteld verwarmingssysteem. Daarnaast zijn er nog een aantal maatregelen die de installateur -eigenlijk- standaard moet meenemen in de offerte voor nieuwbouw of vervangen van verwarmingsinstallaties zoals:

Het plaatsen van zone-regeling voor de vloerverwarmingsinstallatie of plaatsen van thermostaatkranen op radiatoren en convectoren zodat vertrekken niet onnodig of teveel worden verwarmd; waardoor er tot 10% bespaard kan worden. Het plaatsen van automatische ontluchters en vuilafscheiders, waardoor installaties efficiënt en storingsvrij kunnen functioneren, waarmee 3-7% kan worden bespaard. Implementeren van ontgassing (bij grotere installaties) waardoor de efficiëntie toeneemt met tot wel 11%. Het plaatsen van circulatiepompen met EC-motoren waardoor er tot wel 50% kan worden bespaard op pompenergie.

Deze ‘quick wins’ zijn dus essentieel voor het behalen van de verduurzamingsdoelstellingen voor de gebouwde omgeving. Voor de eindgebruiker betekent dit niet alleen een lagere energierekening  maar ook een veel comfortabeler en storingsvrijer gebouw! De Nederlandse Verwarmingsindustrie pleit dan ook voor erkenning middels het energielabel én subsidiëring van deze energiebesparende maatregelen. Door slim te investeren kan er zodoende nog duurzamer verwarmd worden want een efficiëntere werking van het systeem zorgt uiteindelijk voor minder energieverbruik.

[deze column is ook verschenen in Installateurszaken | oktober 2020]