De hybride-route naar 2050 neemt de overhand. Want inmiddels is wel duidelijk dat 100% van het gas-af een onmogelijke opgave wordt voor de gebouwde omgeving. Bovendien krijgt de hybride-route meer draagvlak onder bewoners. Door in eigen tempo aan de slag te gaan -met isoleren en het doorvoeren van energiebesparende maatregelen én het vervangen van de cv-ketel voor een hybride verwarmingsoplossing op het moment dat de levensduur verstreken is-, wordt de warmtetransitie ineens behapbaar én betaalbaar.

Maar hoe ga je hier, als installateur, mee om in de projectenmarkt? Hoe krijg je woningcorporaties en VvE’s zover dat ze de meerwaarde van de energiebesparende maatregelen gaan inzien? Kortom hoe krijg je als installateur duurzaamheid verkocht in de projectenmarkt?
Als het gaat om grootschalig vervangen en/of renoveren dan zijn hier grote sommen geld mee gemoeid. Geld wat niet altijd voorhanden is maar wat wel beschikbaar zou kunnen komen middels subsidies of financiële regelingen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederlands (RVO) stelt financiële overheidssteun beschikbaar voor de koop- en huursector. O.a. via de:

  • ISDE die in 2021 uitbreidt met isolatie en aansluiting op het warmtenet voor eigenaar-bewoners én VvE’s.
  • Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) waar tot eind 2022 een totaal budget voor VvE’s beschikbaar is van 14 miljoen euro. Binnen deze regeling is het ook mogelijk subsidie te ontvangen voor het energieadvies, meer-jaren-onderhoudsplan én procesbegeleiding. En een tweede indiening SEEH is mogelijk voor andere maatregelen dan de eerste indiening.
  • Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) beschikbaar tot eind 2023 met nog ruim 128 miljoen beschikbaar.
  • Regeling Renovatieversneller, specifieke voor woningen van vóór 1995
  • RVV Verduurzaming die waarschijnlijk op 1 januari 2021 geprolongeerd wordt conform NTA-label.

    Naast subsidieregelingen kan men ook terecht voor een zogenaamde ‘energiebespaarlening’. Het Nationaal Warmtefonds stelt die lening beschikbaar aan eigenaren/ bewoners, scholen en VvE’s tegen een lage rente zónder afsluitkosten.

Direct aan de slag en de projectenmarkt flink te verduurzamen? Neem dan contact op met RVO én/ of het Nationaal Warmtebespaarfonds. Zij kunnen exact vertellen wat de mogelijkheden zijn én welke budgetten én subsidies nog beschikbaar zijn.