Het Normalisatieplatform H2 Industrie en Gebouwde Omgeving (NP-H2IGO) heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan een analyse van de huidige waterstofnormalisatie activiteiten. Daarin is zowel gekeken naar bestaande normen als naar mogelijke nieuwe initiatieven.

Na een verkenning voor de behoefte aan oprichting van het normalisatieplatform is op 24 september 2018 het NP-H2IGO opgericht. Inmiddels hebben meer dan honderd deelnemers hun inbreng geleverd in workshops en werkgroepen.

Oprichting van NP-H2IGO
De aanleiding voor de oprichting van het NP-H2IGO is dat op Europees en mondiaal niveau vele projecten, initiatieven en kennisplatformen op het gebied van waterstof worden ingericht. Uit bijeenkomsten met Nederlandse stakeholders is gebleken dat een Nederlands platform voor coördinatie, kennisdeling, identificatie en prioritering binnen het normalisatielandschap zeer gewenst was. Dit met het doel om tot een integrale visie op de behoefte aan normalisatie voor de industriële en gebouwde omgeving te komen en een gedeelde prioritering van normalisatiebehoeften.

Het platform had als inzet om een afweging te maken over wat vanuit Nederland gedaan zou moeten worden en hoe het beste invloed kan worden uitgeoefend. De publicatie is te downloaden via www.nen.nl/waterstof.

Kennisplatform
Het NP-H2IGO blijft als kennisplatform bestaan. In 2021 worden opnieuw bijeenkomsten georganiseerd voor normcommissieleden en belangstellenden om de vraagstukken voor waterstofnormalisatie en voortgang met elkaar te delen.