De verkoop van cv-ketel blijft behoorlijk stabiel. In 2020 werden er in totaal 428.000 cv-ketels verkocht in Nederland. Dit blijkt uit cijfers die de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) heeft gedeeld met Installatie.nl. Bij de NVI zijn alle ketelleverende bedrijven in ons land aangesloten.

De verkoopcijfers zijn 4% lager dan 2019. Dit jaar was een recordjaar voor de ketelbranche, toen er 446.000 toestellen geplaatst werden. De verkoop zit nu weer op het niveau van het jaar daarvoor. In 2019 werden er nog behoorlijk wat nieuwbouwwoningen opgeleverd met gasketels, omdat de vergunningen voor 1 juli 2018 waren afgegeven. Sinds die datum is het slechts bij hoge uitzondering mogelijk om een nieuwbouwwoning met aardgasaansluiting te realiseren. De aantallen die er afgelopen jaar zijn verkocht, zijn dus bijna allemaal toe te schrijven aan de vervangingsmarkt. Intergas, Remeha en Nefit zijn de drie grootste merken in Nederland. Hierachter komen Vaillant, Atag.

Vervangingsmarkt
In de vervangingsmarkt wordt een deel van de klassieke cv-ketels nu ook vervangen voor hybride installaties. Hierbij werkt de cv-ketel samen met een warmtepomp. De NVI komt dit jaar ook met cijfers waarin de groei hiervan concreet kan worden gemaakt. Ketel en warmtepompfabrikanten telden tot dusver vooral de ketel en warmtepompen, en niet de configuraties waarin deze toestellen samenwerken. De verwachting is dat het aantal hybride installaties de komende jaren fors zal stijgen.

Blijft de ketelverkoop stabiel, de warmtepomp zit flink in de lift. De warmtepompbranche liet in 2019 een groei van 25% zien. Qua aantallen (45.000) en vergeleken bij de cv-ketelbranche is de warmtepomp echter nog wel een kleine speler. De verduurzamingstrend en de aantrekkende nieuwbouw gaat hier de komende jaren verandering in brengen.

Cv-ketelverkoop door de jaren heen

bron: Installatie.nl | Eddy Buiting