In het Bouwbesluit 2012 worden nieuwe geluideisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen.
Eerder was aangekondigd dat deze eisen op 1 januari 2021 inwerking zouden treden tegelijk met de andere BENG-eisen. Om de bouw- en installatiesector tijd te geven te voldoen aan deze nieuwe geluideisen, is de inwerkingtreding hiervan nu vastgesteld op 1 april 2021.

Rekentool 
Deze aanpassing betekent dat u bij de selectie van uw warmtepomp- of aircosysteem moet beoordelen of deze binnen de gestelde eisen blijft. Hiervoor is een rekentool ontwikkeld door LBPsight in samenspraak met NVKL, Techniek Nederland, Vereniging Warmtepompen en de Nederlandse Verwarmingsindustrie. De rekentool maakt een inschatting op basis van akoestische berekeningen, zo kan er vooraf aannemelijk gemaakt worden of er voldaan kan worden aan de geluidseis.

Meer informatie
Wilt u zich alvast voorbereiden op de wijzigingen per 1 april 2021, dan kunt u alle beschikbare informatie terugvinden op www.nvkl.nl/rekentool. U vindt hier onder andere de terugkijklink van het webinar, faq’s en de factsheet. Meer informatie over de BENG eisen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

bron: NVKL