Op 6 april debatteerde de Tweede Kamer over de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, wil de installatie van hybride warmtepompen flink stimuleren, stelt hij in antwoord op vragen van enkele Kamerleden.

De hybride route is volgens De Jonge in veel gevallen een doelmatige oplossing voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De minister benadrukt dat het isoleren van gebouwen in combinatie met hybrides past in de wijkgerichte aanpak die het Kabinet voor ogen heeft. De Jonge gaat hierover de komende tijd met gemeenten in gesprek. Daarnaast wordt een organisatie opgezet die gemeenten in de uitvoering van de wijkgerichte aanpak ondersteunt.

De Jonge benadrukt dat een samenhangend pakket aan maatregelen nodig is om de hybride route te stimuleren. In het coalitieakkoord hebben de coalitiepartijen al concrete afspraken gemaakt over hoe de opschaling van hybrides te stimuleren. Zo is de ISDE-subsidie, waarmee woningeigenaren hun woning kunnen verduurzamen, voor hybrides verhoogd van 20% naar 30% en zet het kabinet in op een publiekscampagne om het aantal hybride warmtepompen te vergroten. De Jonge benadrukt bovendien dat productinnovatie en normering voor een belangrijk deel bijdragen aan de opschaling van hybride warmtepompen.