De Nederlandse Verwarmingsindustrie staat volledig achter de doelstellingen van de Hybride Warmtepomp Coalitie en is ervan overtuigd dat de hybride warmtepomp een uitstekende oplossing is voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Met de hybride warmtepomp kunnen de CO2-reductiedoelen voor de gebouwde omgeving haalbaar en betaalbaar worden gerealiseerd. De Nederlandse Verwarmingsindustrie staat ook achter het subsidievoorstel van de Hybride Warmtepomp Coalitie dat op basis van onze berekeningen tot stand is gekomen.

“We juichen toe dat de voortzetting (derde tranche) van het Programma Aardgasvrije Wijken zich zal richten op een stapsgewijze verduurzaming waarbij isolatie en hybride warmtesystemen centraal staan. Dit traject draagt bij aan de bekendheid van de hybride route voor de transitie in de gebouwde omgeving”, aldus voorzitter Henk Sijbring.

De Nederlandse Verwarmingsindustrie kan de volledige coalitieverklaring van de coalitie niet onderschrijven omdat enkele passages niet zijn te rijmen met de opschaling van hybride systemen die de verwarmingsindustrie voorstaat. “Wij trekken samen op met de Ministeries van EZK en BZK en Techniek NL om de hybride verduurzamingsroute een stevige duw te geven in lijn met de derde tranche van het Programma Aardgasvrije Wijken. Het op voorhand uitsluiten van woningen past niet bij deze inspanningen”, laat de voorzitter weten.

“Als Nederlandse maakindustrie vinden wij dat de keuze voor een verwarmingsoplossing door de bewoners zelf gemaakt moet worden. Het is niet aan ons om deze keuze voor bewoners te maken. In de Tweede Kamer is per motie, bij meerderheid, meermalen aangedrongen op keuzevrijheid bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Die keuzevrijheid willen wij níet in de weg zitten”.