Al jarenlang wordt vloerverwarming vanwege het comfort toegepast in combinatie met de traditionele hoog temperatuur verwarmingssystemen. Echter, als laag temperatuur afgiftesysteem sluit vloerverwarming juist ook goed aan bij het nieuwe duurzaam verwarmen. Vloerverwarming is hiermee een voordehand liggende aanvulling op verduurzamingsstappen zoals isolatie en de toepassing van energie- of warmteopwekkende installaties.

  • Vloerverwarming verhoogt het comfort

    De manier van verwarmen (stralingswarmteoverdracht) wordt als zeer aangenaam ervaren en het koude-voeten probleem is met vloerverwarming opgelost.

  • Vloerverwarming bespaart energie

    Door de behaaglijkheid en de gelijkmatige temperatuurverdeling levert een vloerverwarming met  lagere temperatuur al voldoende comfort. Hiermee is vloerverwarming, zeker in combinatie met isolatie, zuiniger in verbruik.

  • Vloerverwarming is geschikt voor hoog en laag temperatuursystemen

    Als laag temperatuur afgiftesysteem sluit vloerverwarming ook goed aan bij het nieuwe duurzaam verwarmen met een laag temperatuursysteem zoals bijvoorbeeld een warmtepomp.

  • Vloerverwarming is hygiënisch

    Door de gelijkmatige temperatuur wordt luchtcirculatie voorkomen. De luchtvochtigheid ligt bij vloerverwarming bovendien hoger dan bij radiatorverwarming.

  • Vloerverwarming geeft ruimte

    Door het ontbreken van radiatoren is er meer ruimte voor andere interieurzaken.

Uitdagingen installatiebranche

Verduurzamen gaat vaak stap voor stap. Bij het aanleggen van de vloerverwarming voor woning of utiliteit is men nog niet altijd toe aan bijvoorbeeld een warmtepomp. De uitdaging voor de installateur is dan hoe nu om te gaan met de eventuele wensen van morgen. Hoe kan de installatie nu al zo veel mogelijk worden voorbereid op een toekomstige overgang van een hoog temperatuur systeem (cv-ketel) naar een laag temperatuursysteem (warmtepomp)?

Hoe maak je de vloerverwarmingsinstallatie toekomstbestendig?

Een toekomstbestendig vloerverwarmingssysteem geeft bij zowel een hoog als laag temperatuursysteem de juiste warmte af. Maar hoe doe je dat dan? Zorg voor een goede flow en kies de juiste verdeelunit.

  • Voldoende flow

Het aantal liters benodigd bij een laag temperatuursysteem met een kleinere delta T is groter dan het aantal liters benodigd bij een traditioneel hoog temperatuursysteem. Als er geen rekening wordt gehouden met het vereiste aantal liters in het systeem, zal de vloerverwarming mogelijk niet goed werken. Houd ook rekening met verlegafstand, leidinglengte en -diameter, en bijvoorbeeld fittingen die de weerstand negatief kunnen beïnvloeden.

  • De juiste verdeler

De eerste selectie van een verdeler vindt plaats op basis van warmtebron en aanvoertemperatuur. Vanaf de verdeelunit gaat het water met een temperatuur tussen de 30-50°C de vloerverwarmingsbuizen in.  Afhankelijk van de temperatuur van de warmtebron (hoog of laag) dient het aanvoerwater eventueel terug gemengd te worden. In geval van een cv-ketel wordt er tussen de 70-90°C aangevoerd op de verdeler. Menginjectieverdelers zullen in dit geval de temperatuur terug moeten mengen naar de gewenste temperatuur voor vloerverwarming (30-50°C). Door vanaf de warmtebron met een lagere temperatuur op de verdeler aan te komen kan er dus energie bespaard worden. Houd tenslotte bij de keuze voor een verdeler ook rekening met de toenemende vraag naar vloerkoeling.

Meer weten over vloerverwarming?

De Nederlandse Verwarmingsindustrie innoveert, ontwikkelt, produceert en levert de beste oplossing voor het duurzaam en comfortabel verwarmen van de gebouwde omgeving in Nederland, denkt mee over verwarmingstoepassingen en geeft daarover advies. Wilt u meer weten over een toekomstbestendige vloerverwarmingsinstallatie, neem dan contact op met de leden van de sectie distributie- en afgiftesystemen.